Մարդկանց մեծ մասը շոկի մեջ է ընկնում, երբ լսում է բալի կորիզի, խնձորի սերմերի և ծիրանի կորիզների մասին, քանի որ դրանք պարունակում են որոշ քանակությամբ ցիանիդ: Սակայն վերջերս անցկացված հետազոտությունները հաստատում են, որ այդ սերմերը հենց այն են, ինչ անհրաժեշտ է քաղցկեղը բուժելու համար, և հենց դա է երկար սպասված դեղամիջոցը:
Թեև ճիշտ է, որ դրանք պարունակում են ցիանիդ, որը թունավոր է, փաստերը խոսում են այն մասին, որ անհրաժեշտ է այդ սերմերի մեծ քանակություն մարդու օրգանիզմում անդառնալի խնդիրներ առաջացնելու համար:
Վերջերս անցկացված ավստրալիական հետազոտության արդյունքների համաձայն` մի քանի ամսվա ընթացքում ամեն օր մեծ քանակությամբ (մի քանի տասնյակ) ծիրանի կորիզ օգտագործելը ավելացնում է քաղցկեղային հիվանդություններից բուժվելու շանսերը:
Հասկանալու համար, թե դա ինչ կերպ է աշխատում, հարկ է դիտարկել ցիանիդի պարունակած միացությունը` ամիգդալինը, որն ունի չորս մոլեկուլ (բենզալդեհիդ, ցիանիդ և գլյուկոզի երկու մոլեկուլ): Քաղցկեղը բուժելիս դրանց արդյունավետության պատճառն այն է, որ քաղցկեղի բջիջները ձգվում են դեպի ամիգդալինը, քանի որ գլյուկոզի պահանջ ունեն, սակայն դրա հետ մեկտեղ բենզալդեհիդը և ցիանիդը իրենց հերթին վերացնում են քաղցկեղի բջիջները:
Ուստի ամեն անգամ, երբ քաղցկեղի բջիջը փորձում է «սնվել» ամիգդալինի գլյուկոզով, այս ամենն ավարտվում է նրանով, որ ինքը մեռնում է:
Քաղցկեղի բջիջների մեծ մասը պարունակում է ռոդանեզ կոչվող հայտնի ֆերմենտը, որը կապում է ազատ ցիանիդի մոլեկուլները ծծմբի մոլեկուլների հետ` ստեղծելով անվնաս ցիանիդներ, որոնք օրգանիզմից արտազատվում են միզելու ընթացքում:
Միակ պատճառը, թե ինչու ծիրանի կորիզները չեն արգելվում, որովհետև նրանք դեռ չեն քարոզվում որպես քաղցկեղի դեմ դեղ: Եթե պայքարում եք քաղցկեղի դեմ, ապա խորհուրդ է տրվում սննդի օրաբաժնից բացառել շաքարի բոլոր տեսակները: Թեև ծիրանի կորիզները զգալի արդյունքներ են ցույց տվել, անհրաժեշտ է անցկացնել լրացուցիչ հետազոտություններ` վերջնականապես եզրակացնելու. արդյոք դրանք քաղցկեղի դեմ վերջնակա՞ն դեղ են: