տուն Հասարակություն Բժիշկ ԱՌՈՂՋՈՒԹՅՈՒՆ. Ինչպես ներկել Զատկի հավկիթը բնական ներկերով

ԱՌՈՂՋՈՒԹՅՈՒՆ. Ինչպես ներկել Զատկի հավկիթը բնական ներկերով

256
0

382_kak_krasit__yaytsa_top_20_samykh_interesnykh_sposobov_depositphotos_43268783

Սկիզբը` այստեղ

Այսօր հայտնվել  են Զատկի  հավկիթները ներկելու և զարդարելու բազմաթիվ եղանակներ: Կարևոր է, որ հասկանաք՝ քիմիական նյութեր և ձևավորման միջոցներ կարելի  է կիրառել դատարկ (առանց պարունակության կճեպ), փայտե և կավե հավկիթների վրա, այսինքն՝ նախատեսված զուտ դեկորատիվ նպատակների  համար: Իսկ ուտելու համար օգտագործեք մեր մամիկ-տատիկների ավանդական բնական ներկերը: Հիշեք՝ տան անդամների առողջությունն  ամեն ինչից վեր է:

Հիշեցնենք,  որ բնական ներկերով հավկիթները  ներկելու համար հավկիթը  պետք է լվանալ և շփել  քացախով. այսպես  ներկն ավելի  լավ է մտնում: Իսկ ներկելուց հետո դրանք շփել ձեթով՝ փայլ հաղորդելու և վառ  գույնը  պահպանելու համար:

Ճակնդեղի  հյութը, որքան էլ  զարմանալի  է, վառ  գունավորում չի տալիս, այս խնդիրն ավելի  լավ է լուծում մոշի (ежевика) կամ արոսիի  (черноплодная рябина) հյութը: Ներկելու այս  եղանակի համար ավելի  լավ է վերցնել  սպիտակ հավկիթ, այլ ոչ թե դեղին, այդ ժամանակ ներկն ավելի վառ կլինի:

Սառեցրած մոշը պատառաքաղով ճզմել, լցնել կաթսայի մեջ և վրան ջուր  ավելացնել (200 մլ ջրին 100 գ հատապտուղ), եփել 15-20 րոպե, սառեցնել, մեջը դնել քացախով կամ սպիրտով ճարպազերծված հավկիթները և պինդ խաշել:

Եթե հում հավկիթը խաշեք սպանախի  կամ եղինջի հետ, հավկիթը ձեռք կբերի  կանաչ  գույն` կախված կանաչու խտությունից:

Դեղին գույն կստացվի, եթե հավկիթը  խաշեք քրքումի  մեջ` 500 մլ ջրին 3  ճաշի գդալ քրքում: Եռացող ջրի մեջ լցնել քրքումը, եփել ևս 10-15 րոպե, ապա  եփուկը  պաղեցնել, մեջը դնել հավկիթները և  պինդ խաշել: Ապա հավկիթները  եփուկից հանել և այն պաղեցնել: Ավելի հագեցած  գույն ստանալու համար հավկիթները կարելի  է նորից դնել եփուկի  մեջ  և մի քանի  ժամ պահել:

Մանուշակագույն հավկիթ կստացվի, եթե խաշեք մանուշակի  մեջ: Վերցրեք մանուշակի  ծաղիկները, վրան լցնել տաք ջուր, լուծույթը թրմեք և  գիշերը  դրա մեջ թրջեք հավկիթը: Եթե ջրին ավելացնեք մի քիչ  կիտրոնահյութ, կստացվի նարդոսի  (лаванда) գույն:

Եթե հավկիթը  խաշեք ընկույզի  կճեպով, կստացվի բաց բեժագույն կամ շագանակագույն: Նույն գույնը  կարելի  է ստանալ, եթե հավկիթը  խաշեք մուգ սուրճով կամ թեյի թուրմով:

Կապույտ հավկիթ կարելի  է ստանալ այսպես.  1-2 գլուխ կարմիր  կաղամբը մանր կտրատել, լցնել  ապակյա կամ էմալապատ  կաթսայի  մեջ, ավելացնել 1 թեյի  գդալ քացախ և ջուր, խառնել, ծածկել սննդային թաղանթով կան կափարիչով և  գիշերը  թողնել սառնարանում. կաղամբն իր հյութը կտա: Ճարպազերծված հավկիթները դնել այդ ջրի մեջ և պինդ խաշել: Խաշելուց հետո հյութը քամել և հավկիթները  նորից մի քանի ժամ դնել դրա մեջ:

Կամ` կարելի  է նաև արդեն պինդ խաշած հավկիթը շփել կարմիր կաղամբի տերևներով:

17800189_1104984432946744_8462372298095944722_n