Այսօր թութքի մասին լսել են կամ գիտեն թերևս ամենքը, քանի որ այն ամենատարածված հիվանդություններից մեկն է համարվում: Առաջացման տարբեր պատճառներ կան, սակայն հետաքրքիր է, որ հիմնականում պատահում է այն մարդկանց մոտ, ովքեր միշտ ճնշված են կամ դժգոհ: Թութքն ինքնիրեն չի անցնում, ուստի պետք է բուժել այն:
Հիվանդությունը սկսվում է հետանցքի շրջանում ցավով ու քորով. հետագայում կարող են հաճախակի սրացումներ լինել, ինչպես նաև բարդություններ առաջանալ:
Թութքն ուղիղ աղիքի երակներից ձևավորված հանգույց է, որն առաջանում է ուղիղ աղիքում և առհասարակ փոքր կոնքի խոռոչում՝ անոթային շրջանառության կանգային երևույթների հետևանքով:(Վիքիպեդիա)
Թութքը կարող է առաջանալ երկարատև նստած կամ կանգնած վիճակի հետևանքով,պայմանավորված լինել ժառանգականության գործոնով: Արդեն ապացուցված է, որ ալկոհոլային խմիչքները նույնպես կարող են ոչ միայն արյունատար անոթների հիվանդությունների, այլև թութքի պատճառ դառնալ: Լինում է արտաքին ու ներքին, հաճախ էլ` երկուսը միասին:
Բուժման նպատակով հարկավոր է կարգավորել սննդի, զուգարանի հարցը(ոչ մի դեպքում չպետք է կղանքը պինդ լինի), պետք է բացառել ալկոհոլային խմիչքները, չծխել, երկար նույն դիրքում մնալ նույնպես խորհուրդ չի տրվում, իսկ անոթների պատերն ամրացնելու, հետանցքի շրջանում առաջացող քորն ու ցավը մեղմելու նպատակով,կարելի է համապատասխան դեղորայք ընդունել` զբաղվել բուժական ֆիզկուլտուրայով և վերջապես, այցելել բժշկին:
Իսկ սնունդը պետք է հագեցած լինի այնպիսի մթերքներով, որոնք ամրացնում են անոթների պատերը. վիտամիններով ու հանքանյութերով հարուստ մրգեր, բանջարեղեն, վարսակաձավար: Պետք է բացառել ապխտած, աղի, թթու մթերքները, պահածոները, մարինադները, շոկոլադը, թունդ թեյն ու սուրճը, թթու մրգերն ու բանջարեղենը, սրացումների շրջանում` նաև կաթնամթերքը:
Անոթների ամրացման նպատակով պետք է C և P վիտամիններ ընդունել: Սրանք նվազեցնում են անոթների թափանցելիությունը, մասնակցում կոլագենի սինթեզին, կասեցնում արյունահոսությունը:Նշված վիտամինների բնական աղբյուր են նարինջը, ազնվամորին, կաղամբը, սոխը, կանաչ թեյը, մասուրը:
Հիշեցնենք, որ թութքի դեպքում վիրահատությունը ժամանակավորապես կազատի անhանգստությունից , քանի որ այն կարող է կրկնվել: Ուստի անհրաժեշտ է կանոնավորել սննդակարգը:
Այսօր թութքի մասին լսել կամ գիտեն թերևս ամենքը, քանի որ այն ամենատարածված հիվանդություններից մեկն է համարվում: Առաջացման տարբեր պատճառներ կան, սակայն հետաքրքիր է, որ հիմնականում պատահում է այն մարդկանց մոտ, ովքեր միշտ ճնշված են կամ դժգոհ: Թութքն ինքնիրեն չի անցնում, ուստի պետք է բուժել այն:
Հիվանդությունը սկսվում է հետանցքի շրջանում ցավով ու քորով. հետագայում կարող են հաճախակի սրացումներ լինել, ինչպես նաև բարդություններ առաջանալ:
Թութքն ուղիղ աղիքի երակներից ձևավորված հանգույց է, որն առաջանում է ուղիղ աղիքում և առհասարակ փոքր կոնքի խոռոչում՝ անոթային շրջանառության կանգային երևույթների հետևանքով:(Վիքիպեդիա)
Թութք կարող է առաջանալ երկարատև նստած կամ կանգնած վիճակի հետևանքով,պայմանավորված լինել ժառանգականության գործոնով: Արդեն ապացուցված է, որ ալկոհոլային խմիչքները նույնպես կարող են ոչ միայն արյունատար անոթների հիվանդությունների, այլև թութքի պատճառ դառնալ: Լինում է արտաքին ու ներքին, հաճախ էլ` երկուսը միասին:
Բուժման նպատակով հարկավոր է կարգավորել սննդի, զուգարանի հարցը(ոչ մի դեպքում չպետք է կղանքը պինդ լինի), պետք է բացառել ալկոհոլային խմիչքները, չծխել, երկար նույն դիրքում մնալ նույնպես խորհուրդ չի տրվում, իսկ անոթների պատերն ամրացնելու, հետանցքի շրջանում առաջացող քորն ու ցավը մեղմելու նպատակով,կարելի է համապատասխան դեղորայք ընդունել` զբաղվել բուժական ֆիզկուլտուրայով և վերջապես, այցելել բժշկին:
Իսկ սնունդը պետք է հագեցած լինի այնպիսի մթերքներով, որոնք ամրացնում են անոթների պատերը. վիտամիններով ու հանքանյութերով հարուստ մրգեր, բանջարեղեն, վարսակաձավար: Պետք է բացառել ապխտած, աղի, թթու մթերքները, պահածոները, մարինադները, շոկոլադը, թունդ թեյն ու սուրճը, թթու մրգերն ու բանջարեղենը, սրացումների շրջանում` նաև կաթնամթերքը:
Անոթների ամրացման նպատակով պետք է C և P վիտամիններ ընդունել: Սրանք նվազեցնում են անոթների թափանցելիությունը, մասնակցում կոլագենի սինթեզին, կասեցնում արյունահոսությունը:Նշված վիտամինների բնական աղբյուր են նարինջը, ազնվամորին, կաղամբը, սոխը, կանաչ թեյը, մասուրը:
Հիշեցնենք, որ թութքի դեպքում վիրահատությունը ժամանակավորապես կազատի անhանգստությունից , քանի որ այն կարող է կրկնվել: Ուստի անհրաժեշտ է կանոնավորել սննդակարգը: