տուն Հասարակություն Բժիշկ Բժշկի անկյուն. Համեմունքներ

Բժշկի անկյուն. Համեմունքներ

600
0

Spices and herbs used in indian cooking

Այսօր բազմազան  ու բազմատեսակ,ախորժաբեր ու բուրավետ համեմունքներ են առաջարկվում գնորդին: Բայց ինչ գիտենք դրանց մասին:

Ողջ աշխարհում համեմունքների նկատմամբ ձևավորված որոշակի վերաբերմունք կա: Հնուց մեր օրեր հասած համեմունքների մշակույթը ոչ միայն համ ու հոտ է հաղորդում սննդին, այլև օգնում է վերականգնելու և առաջին հերթին պահպանելու առողջությունը: Իսկ դրանք կիրառելու համար հարկավոր է որոշակի գիտելիքներ ունենալ:

Խոտեր ու համեմունքներ. սրանք  ուտելիքին ոչ միայն ընտիր ու յուրօրինակ համ կարող են տալ, այլև դրական ազդեցություն ունենալ առողջության վրա: Սակայն ինչպե՞ս պետք է ճիշտ պատրաստել կամ կիրառել դրանք, որ օգուտ տան:

Սխտոր- чеснок- Allium sativum

Սխտորը կարծես կարիք չունի լրացուցիչ «գովազդի», սակայն արժե նշել, որ ամերիկացի ուռուցքասննդաբան Քոլինզն ասում է, որ «սխտորը կարող է  քայքայել քաղցկեղի բջիջները, կարող է խախտել ուռուցքների բջիջների նյութափոխանակությունը»:

Սխտորն այնքան հզոր միջոց է, որ անգամ շաբաթական 2 պճեղ օգտագործելը կարող է նվազեցնել քաղցկեղի ռիսկը:

Պատրաստման համար հարկավոր է սխտորը մարմանդ կրակին տապակել ու ավելացնել ասենք` վարսակի փաթիլներին`  կամիր տաքդեղի ու պարմեզան պանրի հետ:

Դարչին – Корица- Cinnamomum aromaticum

Օգուտը. կարող է արյան մեջ նվազեցնել շաքարի և խոլեստերինի քանակը: Հարկավոր է օրական 2 անգամ օգտագործել  մեկ քառորդ թեյի գդալ դարչին:

Կարելի է հատապտուղները կամ մանրացրած բանանը խառնել ցածր յուղայնությամբ թթվասերի հետ, ապա  մի քիչ դարչին ու 57 գ շագանակագույն շաքար խառնել:

Քրքում-Куркума- Curcuma longa

Օգուտը. պարունակում է քրքումին, որը կարող է դանդաղեցնել քաղցկեղային բջիջների աճը: Տեխասի համալսարանի ուռուցքաբանության կենտրոնի  պրոֆեսոր Բարաթ Ագարվալը խորհուրդ է տալիս  օրական օգտագործել մինչև 500-800 մգ քրքում:

Ինչպե՞ս կարելի է օգտագործել. 1/4   թ/գ քրքումը խառնել այն ջրի մեջ, որով պետք է  227 գ բրինձ եփեք (սա հնդկական տարբերակ է):

Վայրի սուսամբար- Орегано-Oregano

Օգուտը. ուսումնասիրությունների  համաձայն` սուսամբարն օժտված է հակաօքսիդանտ հատկությամբ:

Պատրաստելու համար հարկավոր է 1/2  թ/գ  համեմունքը լցնել 450 գ թանձրահյութի մեջ` մակարոնով փլավի կամ էլ պիցցայի համար: