տուն Հասարակություն Բժիշկ Բժշկի անկյուն. Այրոցք

Բժշկի անկյուն. Այրոցք

375
0

izzhoga

Ի՞նչ է այրոցքը և ինչո՞ւ է առաջանում: Ինչ է կատարվում օրգանիզմում այրոցքի ժամանակ:

Ստամոքսահյութի  աղաթթվի  ազդեցությունը կերակրափողի լորձաթաղանթի վրա առաջացնում է այրոցք:

Այրոցք կարող է ունենալ նաև առողջ մարդը` սխալ սնվելու, չոր սննդի  կամ էլ  կծու ուտելիքի հետևանքով: Իսկ եթե   այրոցքի երևույթները հաճախակի են, ապա պետք է հետազոտվել: Այրոցք կարող է առաջանալ մարսողական տրակտի հիվանդությունների` քրոնիկ գաստրիտի, ստամոքսի  կամ տասներկումատնյա աղիքի խոցերի ևն: Սակայն երբեմն այրոցքը կարող է սրտային հիվանդության մասին հուշել: Իսկ ավելի ստույգ այրոցքի առաջացման պատճառը պարզելու համար մասնագետին դիմեք:

Եթե այրոցքը  հազվադեպ է առաջանում, ուրեմն անհանգստանալու պատճառ չունեք, սակայն հետևեք  օրաբաժնին, նվազեցրեք կամ էլ բացառեք յուղոտ, ապխտած  սնունդն ու կծուն: Հրաժարվեք արագ սննդից, ծխախոտից ու սպիրտային թունդ խմիչքներից, որոնք ուշ թե շուտ ի վերջո հանգեցնում են ստամոքսի հիվանդության, հետևաբար և այրոցքի: Սակայն այրոցքը կարող է հոգեվիճակի հետևանք լինել, ասենք` սթրեսի:

Արդյունավետ է հետևյալ միջոցը. ուտելուց  5-10 րոպե հետո  1 թեյի գդալ զեյթունի ձեթ կուլ տվեք, նույնը կարելի է անել նաև առավոտյան, քաղցած ստամոքսին:

Ոմանց օգնում է կաթը, մյուսներին`  հանքային ջուրը: Օգնում է սոդայի թույլ լուծույթը, որը չի կարելի չարաշահել:  Սակայն չարժե մոռանալ, որ սոդայալուծույթի չարաշահումը կարող է ընդամենը խորացնել խնդիրը:

Անկախ այն հանգամանքից, թե որքան հաճախ է այրոցքը մեզ տանջում, այդ տհաճ երևույթի դեմ պայքարը մեզանից պահանջում է կենսակերպի փոփոխություն: Կարող է անհեթեթ թվալ, բայց քիչ դեր չունի նաև մեր  հագուստը:

Ուրեմն թվարկենք այրոցքից ազատվելու նախապայմանները:

Չափավոր սնունդ. մեծ կերաբաժինը (ձեզ համար) կարող է այրոցքի պատճառ լինել, քանի որ ստամոքսը կերակրափողից տարանջատող հատվածը թուլանում է`  այդպիսով հնարավորություն տալով ստամոքսահյութի թթվին հայտնվելու կերակրափողի հիմնային միջավայր:  Դրա համար էլ խորհուրդ են տալիս ուտել քիչ չափաբաժինններով, բայց հաճախ ու քնելուց առնվազն 2 ժամ առաջ: Հաճախակի այրոցքները խոսում են բարձր թթվայնության մասին:

Որոշ  սննդամթերքներ կարող են ուժգնացնել այրոցքը: Դրանցից են մեծ քանակությամբ համեմունքներով մթերքը, կարմիր յուղոտ միսը, ցիտրուսները, հում սոխը, սխտորը, լոլիկը, կարագը, դաղձը, շոկոլադը, սուրճը, քաղցրավենիքը, գազավորված ըմպելիքները: Եթե այրոցքի զգացում հաճախ եք ունենում, ուրեմն նվազագույնի հասցրեք թվարկված մթերքների քանակը:

Ժամանակին կատարված հետազոտություններով ապացուցվել է, որ պարբերաբար ալկոհոլ օգտագործողների մոտ այրոցքի երևույթն ավելի հաճախ է հանդիպում:

Ասվեց, որ ծխելը նպաստում է այրոցքի առաջացմանը. ստիպում է , որ լեղին բարակ աղիքից տեղափոխվի ստամոքս, կրճատի թքարտադրությունը (չէ՞ որ թուքն օգնում է կերակրափողից լվանալ թթուն, բացի այդ, թքի մեջ թթուն չեզոքացնող բնական միջոց` երկկարբոնատ կա):

Եթե այրոցքը գաստրիտի, ստամոքսի խոցի հետևանք է, ապա կարելի է օրական 3-4 անգամ քառորդ բաժակ հում կարտոֆիլի հյութ խմել, մոտ 3 շաբաթ: Տվյալ միջոցը կիրառվում է ուտելուց 20 րոպե առաջ:

Բարերար ազդեցություն է ունենում մաղադանոսի թուրմը: Պատրաստելու համար հարկավոր է ընդամենը 2 թեյի գդալ մանրացրած արմատ, որի վրա եռման ջուր է լցվում: Թրմել կես ժամ, ապա խմել 0,5 բաժակ` օրական 3 անգամ:

Այրոցքից կազատի շատ պարզ մի բաղադրատոմս. մեկ ճաշի գդալ ցորենի ալյուրը պետք է լուծել մեկ բաժակ ջրի մեջ, խմել օրական 3-4 անգամ` մեկ ամիս:

Բուժման ժամանակ պետք է խուսափել կծու, թթու, աղի կերակուրներից ու սոդայից, գրում է econet.ru-ն: