տուն Հասարակություն Առողջապահություն Սուպերմարկետ գնալը որքանով է վտանգավոր համաճարակի ժամանակ. BBC

Սուպերմարկետ գնալը որքանով է վտանգավոր համաճարակի ժամանակ. BBC

472
0

Մի քանի շաբաթ առաջ գնումներ կատարելը սովորական բան էր. և խոսքը վերաբերում է ամենաառաջնայիններին: Հենց այս բնաբանով է BBC-ն սկսում իր համանուն վերնագիրը կրող հոդվածը:

Հենց այս արտահայտություններն է՝ «ամենաանհրաժեշտը» և «որքան հնարավոր է ավելի քիչ», իր ելույթում կիրառել Մեծ Բրիտանիայի վարչապետ Բորիս Ջոնսոնը՝ խոսելով այն միջոցառումների մասին, որոնք պետք է ձեռնարկվեն կորոնավիրուսի համաճարակի բռնկման պայմաններում:

Նա նաև առաջարկել է, հնարավորության դեպքում, օգտվել տնային առաքման ծառայություններից:

Բայց ինչպե՞ս դա անել՝ առանց առողջությանը մարտահրավերներ նետելու, և ինչպե՞ս անվտանգ խանութ գնալ:

Ի՞նչ մարտահրավերներ կան խանութներում

Վարակը տարածվում է այն ժամանակ, երբ վիրուսակիրը հազում կամ փռշտում է, և վիրուսի կաթիլները բառացիորեն օդ են ընկնում:

Ինչ-որ մեկը կարող է ներշնչել այդ կաթիլները, քանի դեռ դրանք օդում են, կամ դիպչել այն մակերեսին, որի վրա դրանք «նստել են»:

Հետևաբար, գնալով խանութ և շփվելով այլ մարդկանց հետ, մենք ամեն անգամ ռիսկի ենք դիմում:

Ահա թե ինչու է այդքան կարևոր մարդկանց միջև երկու մետր անվտանգ հեռավորությունը, իսկ բրիտանական շատ խանութների ադմինիստրացիան ապահովում է, որպեսզի այդ կանոնը պահպանվի:

Ըստ Լոնդոնի հիգիենայի և արևադարձային բժշկության դպրոցի պրոֆեսոր Սալի Բլումֆիլդի՝ սուպերմարկետները վիրուսը փոխանցելու կատարյալ վայր են:

«Շատ մարդիկ դիպչում են ապրանքին և փոխանցում այն, դիպչում են դրամարկղի հենաշարժիչին, սեղմում են ավտոմեքենաների կայանատեղիներում և բանկային տերմինալների կոճակները, վերցնում և այնուհետև նետում են թղթե անդորրագրերը: Էլ չեմ խոսում այն մասին, որ մարդիկ իրար չափազանց մոտ են գտնվում»,- բացատրել է Բլումֆիլդը:

Ռիսկերը նվազեցնելու մի քանի եղանակ կա.

  • Խանութ գնալուց առաջ և հետո՝ 20 վայրկյանի ընթացքում ձեռքերն օճառով լվացեք կամ ախտահանեք ալկոգենային միջոցներով,
  • Հիշեք, որ մակերեսները կարող են աղտոտվել. ձեր դեմքին մի դիպչեք մթերային սայլակին, զամբյուղին, սննդի տուփերին և ցուցափեղկերին ձեռք տալուծ հետո,
  • Օգտվեք չհաղորդակցվող վճարման եղանակներից:

Ո՞րն է գնումների վտանգը

Ոչ մի ապացույց չկա, որ վիրուսը փոխանցվում է սննդի միջոցով: Եվ, ամենայն հավանականությամբ, բարձր ջերմաստիճանում եփելու պայմաններում այն կանհետանա:

Սննդի ստանդարտների բրիտանական կայքում առաջարկներ են տեղադրվել այն մասին, թե ինչ ջերմաստիճանի պայմաններում է անհրաժեշտ եփել սնունդը:

Պրոֆեսոր Բլումֆիլդի կարծիքով, ամենամեծ սպառնալիքը փաթեթավորումն է, որին հարյուրավոր ձեռքեր են դիպչում:

«Այն ամենը, ինչ վաճառվում է քաշով և անցնում է վաճառողների ձեռքերով, պետք է մանրակրկիտ լվացվի հոսող ջրի տակ և չորացվի»,- ասում է գիտնականը:

Որքանո՞վ է անվտանգ տնային առաքումը

Տնային պայմաններում առաքումը նախընտրելի է խանութ գնալուց, քանի որ այդպիսով գոնե խուսափում եք այլ հաճախորդների հետ շփումից:

Բայց փաթեթավորումից կամ առաքողից վարակվելու ռիսկը պահպանվում է: Այս պարագայում խորհուրդ է տրվում մուտքի դռան վրա նամակ գրել, որպեսզի տոպրակները դրա մոտ թողնեն, առաքիչը դռան զանգը տա և հեռանա՝ ապահով հեռավորություն պահպանելով:

Իսկ ի՞նչ խորհուրդ տալ այն կամավորական խմբերի անդամներին, որոնք հոգ են տանում թույլերի և տարեցների մասին:

Խորհուրդը նույնն է. սերտորեն չհաղորդակցվեք նրանց հետ, ում օգնում եք, իսկ տարեցներին, իրենց հերթին, խորհուրդ է տրվում, որ իրենց ստացած գնումների նկատմամբ ախտահանիչ միջոցներ կիրառեն, որը մեկ րոպեի ընթացքում կչեզոքացնի վիրուսը:

«Խանութից դեպի ձեր տուն առաքումն ավելի քիչ ռիսկային գործոններ է պարունակում, քան կամավոր օգնականի այցելությունը ձեր բնակարան»,- ասում է Սասեքսի համալսարանի վարակաբան պրոֆեսոր Ալիսոն Սինքլերը:

Որոշ մասնագետներ նաև խորհուրդ են տալիս համաճարակի ընթացքում պլաստիկ տոպրակները միայն մեկ անգամ օգտագործել:

Այն բանից հետո, երբ ռեստորանները ստիպված էին փակել, շատերն անցան առևտրի:

Հեղինակավոր և այլ լիցենզավորված ռեստորանները թույլ չեն տա իրենց խախտել որակի և հիգիենայի չափանիշները, ուստի նրանցից սնունդ պատվիրող հաճախորդների համար ռիսկերը նվազագույն են:

Ինչ վերաբերում է արկղերին, որոնցում սննդամթերքը փաթեթավորված է, ապա դրանց պարունակությունը պետք է անմիջապես տեղափոխվի ափսե, բեռնարկղը պետք է դուրս նետվի և աշխատողի ձեռքերը մանրակրկիտ պետք է լվացվեն՝ խորհուրդ է տալիս Սալի Բլումֆիլդը՝ Լոնդոնի հիգիենայի և արևադարձային բժշկության դպրոցից:

Տվյալ պայմաններում ավելի լավ է պատվիրել թարմ մթերքներից պատրաստված տաք սնունդ՝ հում բաղադրիչներ պարունակող սառը ուտեստների փոխարեն:

«Պիցցան, օրինակ, մի քանի րոպե կարող եք միկրոալիքային վառարանում պահել, եթե շատ մտահոգված եք ստացված ուտելիքի անվտանգությամբ», — խորհուրդ է տալիս Բլումֆիլդը։

Օլյա Շահինյան