Իմունիտետը լատիներեն immunitas բառից է առաջացել, որ նշանակում է ազատում, փրկություն ինչ որ բանից:
Իմունիտետն օրգանիզմի ռեակցիան է արտաքին գործոնների նկատմամբ: Այն լինում է բնածին ու ձեռքբերովի: Յուրաքանչյուրիս իմունիտետը տարբեր կերպ է աշխատում: Իմունիտետի վատ աշխատանքին նպաստում են այնպիսի պատճառներ, ինչպիսիք են.
1.Նորածնին կրծքով կերակրելու կարճ շրջանը կամ էլ դրա լրիվ բացակայությունը (բոլորը գիտեն, որ մայրական կաթը իմունիտետի հիմքն է):
2.Հակաբիոտիկների ընդունումը(ապացուցված է, որ դրանք ինֆեկցիաների դեմ պայքարելուց բացի, խիստ ընկճում, թուլացնում են իմունիտետը):
3.Վնասակար նյութեր պարունակող սնունդը;
4.Ոչ անվտանգ շրջակա միջավայրը (արտանետումները ավտոմեքենաներից ու արտադրական թափոնները են):
Թույլ իմունիտետ. սա ենթադրում է անընդհատ հոգնած վիճակ, աշխատունակության անկում, երակարաձգված հիվանդություններ: Երբեմն օրգանիզմն ինքնուրույն չի կարողանում վերականգնել իր պաշտպանական գործառույթները,սակայն կան միջոցներ, որոնք կօգնեն ամրապնդելու այն:
- Ուշադիր ու գիտակից մոտեցում ցուցաբերեք մթերքի ընտրությանը
- խմեք հանքային, մաքուր կամ էլ շշալցված ջուր (բացառեք գազավորվածը)
- հրաժարվեք ցանկացած վնասակար սովորույթից
- բնական իմունախթանիչներ օգտագործեք (խոտաբույսերի թուրմեր)
- առողջ կենսակերպ վարեք
- կանոնավոր կերպով փորձեք թուլանալ ու հանգստանալ:
Եթե ցանկանում եք օգնել ձեր իմունիտետին ժողովրդական մեթոդներով, ապա մի քանի վիտամինային թեյի բաղադրատոմս կարող ենք առաջարկել.
1.Միջին չափի 3 խնձոր լվանալ ու շերտերի բաժանել, ապա մեկ լիտր եռացրած ջուր լցնել վրան ու մարմանդ կրակի վրա 10 րոպե եփից հետո թրմել կես ժամ: Ավելացնել մեղր ու խմել: Ոչ միայն օգտակար է, այլև շատ հաճելի:
2. դաշտային ձիաձետի 1 ճաշի գդալ հումքի վրա լցնել 200 գ եռացրած ջուր, թրմել 1 ժամ ու խմել ողջ օրվա ընթացում:
3. 50 գ. խնձորի հյութն ու 150 գ. թունդ թեյը միասին խմել:
Բժիշկ՝ Ա. Վարդանյան