տուն Հասարակություն Բժիշկ ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ. Ո՞ր մթերքները չի կարելի ուտել քաղցած ստամոքսին

ԱՌՈՂՋԱՊԱՀՈՒԹՅՈՒՆ. Ո՞ր մթերքները չի կարելի ուտել քաղցած ստամոքսին

120
0

_7357652

Քաղցած մարդն այնքան էլ ուտելիքի առումով քմահաճ չէ, իսկ երբ առավոտյան ես արթնանում, ապա մի բան «բերանը գցելու» ցանկությունը այլևս ոչ մի բանի առաջ չի կանգնեցնում:

Սակայն, կան մթերքներ, որոնք խորհուրդ չի տրվում ուտել  դատարկ ստամոքսին:

Դրանք են`

Ադամաթուզ կամ, ինչպես  ասում ենք` բանան

Մագնեզիումի մեծ քանակության պատճառով խորհուրդ չի տրվում այն ուտել դատարկ ստամոքսին, քանի որ կարող է հանգեցնել մագնեզիում-կալցիումային հավասարակշռության խախտման: Դա վնասակար է սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման  իմաստով:

Նարինջ

Ստամոքսը կարող է թթուներով ու գազերով լցվել:

Սառն ըմպելիքներ

Դրանք գրգռում են ստամոքսն ու աղիքները: Ինչի հետևանքով կարող է խախտվել ֆերմենտային ռեակցիան ու նպաստել որոշ հիվադությունների առաջացմանը: Իսկ կանանց մոտ նույնիսկ կարող է դաշտանային ցիկլի խանգարում առաջանալ:

Ալոճ

Ալոճի բաղադրության օրգանական, գինե- ու կիտրոնաթթվի  մեծ քանակությունը ստամոքսահյութի արտադրությանն է նպաստում, ինչի հետևանքով ստամոքսում գազառաջացում է կատարվում ու լցվում թթուներով:

Յոգուրտ

Քաղցած ստամոքսին յոգուրտը պարզապես կորցնում է իր օգտակար հատկությունների զգալի մասը: Այն, սովորաբար, խորհուրդ է տրվում օգտագործել ուտելուց 2 ժամ հետո կամ էլ` քնից  2ժամ առաջ:

Արմավ

Մեծ քանակությամբ պեկտինների ու դաբաղաթթուների պարունակության պատճառով արմավը նույնպես խորհուրդ չի տրվում ուտել քաղցած ստամոքսին: Բանն այն է, որ դրանք ստամոքսահյութի հետ փոխազդեցությամբ վերածվում են դոնդողանման նյութի, ինչի հետևանքը կարող է լինել քարառաջացումը:

Լոլիկ

Նույն  հետևանքն է լինում,ինչ արմավի դեպքում:

Շաքար

Հեշտ է յուրացվում, սակայն, հենց հասնում է  դատարկ ստամոքսին, օրգանիզմն ի զորու չի լինում արտադրելու այնքան ինսուլին, որ կարողանա արյան մեջ նորմալ մակարդակ ապահովել: Դրա հետևանքը լինում է այն, որ աչքերի հիվանդություն է առաջանում: Ավելին. շաքարը  թթվառաջացնող մթերք է, որը կարող է  թթվա-հիմնային հավասարակշռությունը խախտել:

Սխտոր

Սխտորի պարունակության ալիցինը գրգռում է ստամոքսի ու աղիքների պատերը, ինչը վտանգավոր է  գաստրոսպազմով` կծկանքով:

Ուրեմն, եթե նույնիսկ ահավոր քաղցած եք մի շտապեք ինչ որ բան ուտել: Հիշեք, որ ոչ բոլոր մթերքներն են հարմար դատարկ ստամոքսին ուտելու համար: Ու, եթե չեք կամենում դրա հետևանքով խնդիր ունենալ, ուրեմն նախապատվությունը տվեք աղանդերային  ու ալյուրից ու  պատրաստված մթերքին: