Թերևս չկա մեկը, որ այս կամ այն կերպ պատրաստված կարտոֆիլ չսիրի. ապուրի մեջ, տապակած կամ խորոված: Աշխարհում կարտոֆիլով ուտեստների հազարումի բաղադրատոմս կա:
Բայց այն ոչ միայն ջերմամշակված վիճակում է օգտագործվում, այլև հում, ավելի ճիշտ՝ դրա հյութը՝ առողջության համար: Ու իհարկե, գերազանց է, որ օգտակար նյութերը միշտ ձեռքի տակ են լինում կամ, տվյալ պարագայում՝ խոհանոցում:
Հում կարտոֆիլի հյութն արժեքավոր բուժամիջոց է համարվում, որը, ի դեպ, լայնորեն կիրառել են հնում:
Օգտակար հատկությունները
Կարտոֆիլի հյութը նպաստում է իմունիտետի բարձրացմանը՝ С վիտամինի շնորհիվ: Նույնիսկ օրական մեկ սուրճի բաժակ հյութ է առաջարկվում խմել հատկապես ձմռանը, հիվանդություններին դիմակայելու նպատակով:
Խթանում է մազերի աճը
Շատերի համար մազերի աճման դանդաղ տեմպը լուրջ խնդիր է: Դրա համար առաջարկվում է կլպած կարտոֆիլը քերիչով անցկացնել, ապա քերուկը քամել ու ստացված հյութով գլխամաշկը մերսել, 20 րոպեից էլ լվանալ մազերը սովորականի նման:
Լավ արդյունք ստանալու համար առաջարկվում է շաբաթական 2 անգամ նման պրոցեդուրա կատարել:
Խոնավեցնում է մաշկը
Կարտոֆիլի հյութով տոգորված թրջոցները խոնավեցնում են մաշկն ու բնականաբար, օգնում հարթելու կնճիռները:
Մեղմում է հոդացավը
Կարտոֆիլի հյութը հակաբորբոքային հզոր ակտիվացնող է համարվում, ուստի այն հաջողությամբ կիրառվում է հոդացավերը մեղմելու նպատակով:
Բարելավում է սրտի աշխատանքը՝ խոլեստերինի մակարդակը նվազեցնելու շնորհիվ:
Գաստրիտի բուժման միջոց
Այրոցքն ու գաստիրտը հնարավոր է բուժել կարտոֆիլի հյութով. դրա համար 10 օր պետք է առավոտյան նախաճաշից կես ժամ առաջ մեկ սուրճի բաժակ հյութ խմել ու 10 օր ընդմիջում տալ: Միակ պայմանը՝ այն պետք է թարմ լինի:
Բուժիչ ըմպելիք լյարդի ու լեղապարկի համար
Ի դեպ, կարտոֆիլահյութը լյարդն ու լեղապարկը մաքրում է թույներից:
Բարելավում է մարսողությունը
Գիտակներն ասում են որ ստամոքս-աղիքային տրակտի խանգարումների դեպքում այս հյութը կօգնի ազատվելու փորաքքանքից, վքնածությունից, կացկացնի փորլուծն ու կկարգավորի մարսողությունը:
Թարմ կարտոֆիլի կտրատած ու սառեցրած շերտերն օգնում են արագ վերացնելու աչքերի տակ առաջացած այտուցները:
Փաստեր էլ կան, որ անգամ քաղցկեղն է բուժվել կանոնավոր կերպով թարմ կարտոֆիլի մեկ սուրճի գավաթ հյութով: