տուն Հասարակություն Բժիշկ Բժշկի անկյուն. Բնական քաղցկեղասպաններ

Բժշկի անկյուն. Բնական քաղցկեղասպաններ

127
0

116715222_Snimok

Քաղցկեղը կանխարգելելու բազում միջոցներ կան: Քիչ չեն նաև  մեր խոհանոցում ու բանջարանոցում:  Հասկանալի է, որ բնական քաղցկեղասպաններն ավելի նախընտրելի են: Որոնք են դրանք.

—         Սխտոր. ոչ միայն պաշտպանում է չար աչքից, ինչպես մեծերն են հավատացնում, այլև հատուկ միացությունների շնորհիվ ակտիվացնում է իմունային համակարգի բջիջները, ինչն էլ օգնում  է  դիմադրելու քաղցկեղին: Գիտնականները վաղուց են ապացուցել, որ սխտորը նվազեցնում է սրտային հիվանդությունների  ու կաթվածի հավանականությունը: Ավելին, պաշտպանում է ստամոքսի ու աղիքների քաղցկեղից: Այսօր այդ հիվանդությունները մոլորակի սպառնալիքների տասնյակում են:

Հետազոտություններով հաջողվել է ապացուցել, որ այն մարդիկ, որոնք  կանոնավոր կերպով սխտոր են ներառում օրաբաժնում, հազվադեպ են ստամոքսի ու աղիքների քաղցկեղով հիվանդանում: Դրա հետ կապված գիտնական բժիշկներն անգամ առողջ մարդկանց են հորդորում սխտոր ուտել ամեն օր: Հիվանդությունների կանխարգելման նպատակով անհրաժեշտ է շաբաթական առնվազն 5 պճեղ սխտոր ուտել: Կարելի է նաև հավելումների տեսքով օգտագործել:

— Լոբին բուսական սպիտակուցի   աղբյուր է, որն օրգանիզմին ապահովում է բջջանքի մի լավ չափաբաժնով, հետն էլ հակաքաղցկեղային հատկությամբ է օժտված: Լոբին ու ընդհանրապես,  լոբազգիները  կարող են քաղցկեղի շատ տեսակներ կանխել: Շատ լավ պաշտպանում են շագանակագեղձի քաղցկեղից, նվազեցնում մարսողական օրգանների քաղցկեղի զարգացման ռիսկը:

—         Գազարի մասին  գիտենք, որ հզոր հակաօքսիդանտ է ու բետա-կարոտինի աղբյուր:   Այդ նյութերը, ի դեպ, նվազեցնում են բերանի խոռոչի  ու կոկորդի , ստամոքսի ու հաստաղիքի, միզապարկի ու  շագանակագեղձի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը: Ուրոլոգներին հաջողվել է պարզել, որ գազարը ինչ որ չափով օգնում է միզապարկի քաղցկեղի դեմ պայքարին:  Հիվանդության կանխարգելման նպատակով հարմար է  թե հում և թե եփած գազարը, սակայն, հատկապես հում բանջարեղենն է մեծ քանակությամբ սննդարար արժեք ներկայացնում:

—         Բրոքքոլին նույնիսկ քաղցկեղի քայքայիչ ազդեցությունն է ունակ կասեցնելու: Օժտված է հակաօքսիդանտ ազդեցությամբ ու խթանում է մարդու բջիջները` ստիպելով դրանց պայքարել հիվանդության դեմ: Հատկապես արժեքավոր է մատղաշ բանջարեղենը և անգամ ծիլերը: Ի դեպ, դրանք հատուկ մշակելու անհրաժեշտություն նույնպես չկա: Պազապես կարելի է օրվա ուտեստին բրոքքոլիի մի քանի ծիլ ավելացել ու վերջ:

—         Կայենի տաքդեղ. կծու տաքդեղ կամ էլ չիլի.պարունակում է մի նյութ, որն ասես բերանի ամբողջ խոռոչն է այրում, սակայն հաջողությամբ էլ պայքարում է քաղցկեղային բջիջների դեմ: Այդ տաքդեղը կարելի է օգտագործել այնքան, որքան կարող եք ու որքան կծու` այնքան լավ:

—         Սունկ. օգտակար  է  ողջ օրգանիզմին  ու քաղցկեղի դեմ պայքարում է արդյունավետ: Դեռևս 6 հազար տարի առաջ են չինացիներն ասիական սունկը բուժական նպատակով  կիրառել: Դրանք տարբեր տեսակի են լինում: Ասիական սունկերում մի նյութ է պարունակվում, որն օգնում է պայքարելու շագանակագեղձի քաղցկեղի դեմ : Այդ նյութը կանգնեցնում է քաղցկեղային բջիջների աճն ու ինքնաոչնչացում առաջացնում: Դրա մասին վկայում են բազում հետազոտությունները:

—         Ազնվամորի.Նույնպես հակաօքսիդանտ  է ու  պարունակում է  քաղցկեղից պաշտպանող նյութեր: Առնետների վրա կատարված հատուկ հետազոտությունները ցույց են տվել, որ այն կենդանիները, որոնք  այդ հատապտուղն են կերել, դա հանգեցրել  է մարսողական համակարգի քաղցկեղային բջիջների քանակի նվազման:

—          Կանաչ  թոքերի ու մարսողական համակարգի քաղցկեղի բջիջների ավերածությունները կանխելու հատկությամբ է օժտված: Սակայն խոսքն իսկական կանաչ թեյի մասին է.  այժմ կանաչ թեյի փաթեթավորման մեջ բոլորովին էլ այն օգտակա թեյը չէ, որը պետք է:

—          Լոլիկ. շատ օգտակար նյութեր է պարունակում ու ամենևին էլ կարևոր չէ, մշակված, թե հում եք այն օգտագործում: Այն տղամարդիկ, ովքեր կանոնավոր կերպով սննդի մեջ լոլիկ են ներառում, շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդանալու ռիսկը դրանով իսկ նվազեցնում են գրեթե 35%-ով:

—         Քրքում. վաղուց հաջողությամբ գործածվում է բորբոքային ու մրսածության հիվանդությունների ժամանակ, ասթմայի ախտանշանների դեպքում: Սակայն վերջերս գիտնականները հայտարարեցին, որ այն քաղցկեղի դեպքում ևս պայքարի հզոր  միջոց է: Ու նման հայտարարությունը անհիմն չէ: Բանն այն է, որ ԱՄՆ-ում շագանակագեղձի քաղցկեղով հիվանդացության մակարդակը շատ բարձր է, իսկ Հնդկաստանում` հակառակը, շատ ցածր: Հնդկաստանում այլ կերպ են սնվում ու դա պաշտպանում է քաղցկեղից, մինչդեռ ԱՄՆ-ում ուտում են ինչ ասես: Ու գիտնականները ենթադրում են, որ պատճառը գործածվող մթերքներն են, մասնավորապես` քրքումը: