Մասաչուսեթսի համալսարանի բժշկական դրպոցը պարզել է, որ ալկոհոլի ոչ չափավոր օգտագործումը բավական է ուժեղ դիմադրողական պատասխան առաջացնելու համար։ Գրում է Meddaily-ն։
Բանն այն է, որ սպիրտային խմիչքից բակտերիաները սկսում են դուրս գալ աղեստամոքսային տրակտից՝ բարձրացնելով արյան մեջ տոքսինի մակարդակը։
Այդ տոքսինները կոչվում են էնդոտոքսին։ Դրանք մարդու մարմնին ստիպում են արտադրել իմունային վանդակներ, որոնք առաջացնում են դողէրոցք, բորբոքում և հյուսվածքների ոչնչացում։
Հայտնի է, որ եթե մարդը երկար ժամանակ ալկոհոլ է օգտագործում, ապա նրա մոտ սկսվում են խնդիրներ՝ կապված լյարդի և այլ օրգանների հետ։ Սակայն կարճ ժամկետներում ալկոհոլի օգտագործման բացասական կողմերի մասին գիտնականներն առաջին անգամ խոսեցին։